A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Változik az Európa Bajnokságok rendszere
 125
Az európai szövetség (EuroHockey) ismét hozzányúl az Európa Bajnokságok rendszeréhez. 2027-től 12 csapatos lesz az ’A-csoport’ és új egyenes kieséses rendszer kerül bevezetésre.

Az ’A-csoportot’ érintően ez lesz a legkomolyabb változtatás az elmúlt két évtizedben, hogy a résztvevők száma 8-ról 12-re emelkedik. A kontinentális szövetség izgalmasabb lebonyolítást vár az új rendszertől, illetve így több csapatnak lesz közvetlen lehetősége kiharcolni a Világbajnoki, vagy az Olimpiai részvétel jogát.


A változás a férfi és a női szakágat is érinti és áttételesen természetesen az EB-kvalifikációkat is. Az Európa Bajnokságon az 5. és 12. hely között rangsorolt csaptok előselejtezőt játszanak, a győztesek pedig továbbjutnak a nyolcaddöntőben. A fennmaradó nyolcaddöntős helyeken az előselejtezők vesztesei találkoznak a négy legmagasabban rangsorolt csapattal.


A nyolcaddöntő győztesi jutnak az elődöntőbe, majd eredmény függvényében játsszák a döntőt és a bronzmérkőzést. A nyolcaddöntő vesztesi helyosztó mérkőzéseket játszanak és döntik el a pozíciókat az 5., 8. és a 9., 12. helyek között. A torna végére minden helyezést egymás elleni mérkőzésekkel döntenek el.

A 2027-es EB mezőnye, kvalifikáció szerint az alábbiak szerint tevődik majd össze a férfi és női szakágakban; A 2025-ös Németországban, Mönchengladbach-ban megrendezésre kerülő EB nyolc résztvevője. A 2025-ös ’CII-es’ EB első és második helyezettjei. Két-Két csapat, a 2026-os EB-kvalifikációs tornák első és második helyezettjei.


A 2025-ös EB-re eddig hat női és férfi csapat kvalifikálta magát a 2023-as EB eredmény alapján. A fennmaradó két-két hely sorsa idén augusztus 22. és 25. között dől majd el a kvalifikációs tornákon a férfi szakágban Bécsben, és Dublin-ban, a nőknél Glasgow-ban és a franciaországi Douai-ban. Bécsben férfi válogatottunk is harcba száll majd a kvótákért rendkívül kemény ellenfelek ellen.