A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

XX. Mikulás Kupa
 556
Ismét nagy sikerrel zajlott a gyeplabdások 20. alkalommal megrendezett két napos Mikulás Kupa rendezvénye! A Kaptár SE utánpótlás nevelő egyesület szervezésében a Magyar Gyeplabda Szakszövetség támogatásával 20. alkalommal rendezték meg a magyar gyeplabdás palánták és a környező országokból érkezett, gyeplabdát szerető gyermekek részére a már tradicionálisnak számító Mikulás kupát. !!Az eseményről készült riport már az Európai Szövetség Weboldalán is olvasható!! 

A torna második napja egybe esett a felnőtt férfi terembajnokság nyitónapjával de ez nem okozott gondot, a gyerekek szüleit ez nem zavarta, hogy a saját csemetéinek drukkoljanak a felnőtt versenyektől néhány kilométerré. A tornát december 9-10 között a pestszenterzsébeti Gyulai István Általános Iskolában rendezték meg. A torna fő szervezője Herberth Balázs a Kaptár SE vezetője, a Magyar Gyeplabda Szakszövetség utánpótlásért felelős alelnöke volt. A rendezvény három korosztályban (U8, U10 és U12) rendezték, mintegy 80-100 gyermek részvételével.

 

A magyar klubok közül a Kaptár SE , a Soroksári HC és a BKGDSE-Fasor HC vett részt ezen a nagy múltú és a gyerekek számára mindig nagy izgalommal várt eseményen.

A korábbiakhoz hasonlóan horvát szomszédaink közül a HK Marathon és a HK Trešnjevka vett részt a küzdelmekben. Mindkét klub Zágrábból érkezett.

A torna meglepetése volt, hogy meghívásunkra eljött a háborúban álló Ukrajnából, Perecseny kárpátaljai kisvárosából egy újonnan alakult gyermek csapat, tizenkét fővel. Ezek a gyermekek, fiúk és lányok egy perecsenyi sportiskola diákjai, akik még csak néhány hónapja kezdték el ezt a nagyszerű sportot. A csapatot Perecseny város polgármestere – Ivan Pohoriljak – személyesen vezette. Róla azt kell tudni, hogy fiatal korában igen magas szinten játszotta ezt a nagyszerű játékot. Még a szovjet időkben válogatott játékos volt. Jó kezekbe került a perecsenyi gyeplabdások sorsa.

A Magyar Gyeplabda Szakszövetség a perecsenyiek felkérését szívesen fogadva felvette a város vezetésével a sportkapcsolatot. Ennek a kapcsolatépítésnek a részeként az MGYSZ elnöke ünnepélyes keretek között, egy gyermek kapus védőfelszerelést adott át az ukrán sportiskolások részére, ezzel is segítve Perecsenyben a gyeplabda alapjainak lerakását.

 

Az egyébként a teremgyeplabdára kiválóan alkalmas Gyulai István Általános Iskola tornacsarnokban a gyerekeket nagy számú szülő, hozzátartozó kísérte. Könnyeket csalt a szemekbe a gyerkőcök lelkesedése és megalkuvás nélküli győzni akarása. Zengett, zúgott a csapatok biztatása, végig igen sportszerűen. Külön öröm volt látni, hogy a külföldi csapatokat is lelkes vendégszurkoló tábor kísérte.

 

A gyermekek teljes erőbedobással igyekeztek meghálálni a lelkes szurkolást. A színvonal meglepően magas volt, még a legkisebbek is ügyesen bántak az ütőkkel és a labdával.

A torna sikere a magyar gyeplabda erejét és a jövőbe vetett töretlen hitét bizonyítja. Jövőre, 2024-ben lesz a Magyar Gyeplabda Szövetség megalakulásának 100. évfordulója, mely egyben a Nemzetközi Hokiszövetség a FIH megalakulásának is 100. születésnapja. 2024-ben közös centenáriumot ünneplünk. A hazai felnőtt terembajnokság küzdelmei után, február elején Európa Bajnokságon fog részt venni a magyar terem válogatott. (2024. február 1-4), Minden szinten, minden korosztályban pezseg az élet a hokisoknál.

 

A sportágunk kiheverni látszik a covid járvány okozta sokkot és bizakodóan nézhetünk – a sanyarú létesítmény helyzetünk ellenére is – az elkövetkezendő évek elé. A gyeplabda utánpótlás következő állomása a Magyar Diáksport Szövetséggel közösen szervezett terem gyeplabda diákolimpia lesz, amelyet a magyar gyeplabda utánpótlás egyik fellegvárában a Szent László Gimnáziumban rendez meg a Szakszövetségünk.

Ferenczi Ferenc MGYSZ Alelnök

Előzmények

2023.12.02.: A koronavírus járványt követően ismét, egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés mellett kerül megrendezésre a Mikulás Kupa, a Kaptár SE szervezésében.

Huszadik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnépszerűbb utánpótlás kupasorozata. U8, U10 és U12-es korosztályokban magyar, horvát és ukrán csapatok részvételével, a Gyulai István Általános Iskolában december 9-e és 10-e között. – Ferenczi Zsolt