A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Olimpiai résztvevők Párizs - 2024
 412
Miként alakul a jövő évi olimpia gyeplabda torna mezőnye; kik a biztos résztvevők és kik vannak még versenyben a szabad kvótákért? Ezekre a kérdésekre keresi a választ szakírónk, a cikkben szereplő összefoglalójában.

 

1984 óta az olimpiai gyeplabdatornán hagyományosan 12 csapat vesz részt, a férfiak és a nők mezőnyében is egyaránt. Ennél többen utoljára az 1972-es München-i Olimpián vettek részt, akkor 16-an. Ez előtt két alkalommal volt még ilyen nagy számú résztvevő 1960-ban Rómában, majd 1968-ban Mexikóvárosban. A legkevesebben pedig az 1920-as Antwerpen-i Játékokon szerepeltek, mindössze 4-en.

Jövőre Párizsban sem lesz más a helyzet és újra 12 ország méri majd össze az erejét. Az első 6 kvótát a házigazda mellett az Európa Bajnok, az Ázsia Játékok, az Óceánia Kupa, a Pánamerikai Játékok, és az Afrikai Kvalifikációs Torna győztesei adják. Ennek megfelelőn jelenleg a biztos résztvevők az alábbiak:

Női torna: Franciaország, Argentína, Ausztrália, Kína, Hollandia, Dél-Afrika
Férfi torna: Franciaország, Argentína, Ausztrália, India, Hollandia, Dél-Afrika

A fennmaradó helyekért a kontinenstornák egyéb helyezettjei versengenek, nemenként két-két 8 csapatos eseményen, melyek első 3-3 helyezettje szerez még kvótát, így lesz teljes a 12 résztvevő. Ezáltal a férfiak és a nők mezőnyében is még 16 országnak van lehetősége a fennmaradó 6 kvóta megszerzésére.

A női mezőny két tornáját Spanyolországban, Valenciában, valamint Indiában, Ráncsíban rendezik az alábbi résztvevőkkel.

Valencia:

A csoport: Belgium, Dél-Korea, Írország, Ukrajna  
B csoport: Nagy-Britannia, Spanyolország, Kanada, Malajzia

Ráncsí:

A csoport: Németország, Japán, Chile, Csehország
B csoport: India, Új-Zéland, Egyesült Államok, Olaszország

A férfi rendezvényekre szintén a spanyol Valenciában, és Omán fővárosában Maszkatban kerül sor.

Valencia:

A csoport: Belgium, Írország, Japán, Ukrajna
B csoport: Spanyolország, Dél-Korea, Ausztria, Egyiptom

Maszkat:

A csoport: Nagy-Britannia, Malajzia, Pakisztán, Kína
B csoport: Németország, Új-Zéland, Kanada, Chile

Nem véletlenül mondják, hogy talán az egyik legszövevényesebb és legnehezebb kvalifikációs út az olimpiai gyeplabdatornáé, ahol a világranglista pontok néha igen keveset érnek és a korábbi címvédők és a világ gyeplabdázásának legnagyobb „erőközpontjai” is könnyedén a „vigaszágon” találhatják magukat. Az eseményekre január 13. és 21. között kerül majd sor. Borítékolhatók az izgalmak és az osztrák csapat soraiban bizonyára Losonci Fülöpért is szoríthatunk majd, aki épp nagyapja nyomdokaiba készül nyugati szomszédunk nemzeti tizenegyével.