A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Magyar küldöttség Ukrajnában
 150
2023. november 3-án ukrán kezdeményezésre Zsoldos András elnök vezetésével a Magyar Gyeplabda Szakszövetség delegációja, rendkívüli egyeztetésre, az ukrajnai Perecsenybe (Kárpátalja) utazott.

A küldöttség tagja voltak még Ferenczi Ferenc alelnök és Ferenczi Zsolt nemzetközi referens . Szakszövetségünk utazását Vida László ungvári első konzul szervezte és segítette. A küldöttséget Ivan Pohorilyak úr Perecseny kistérség polgármestere fogadta, aki korábban maga is szovjet válogatott gyeplabdázó volt és a Krivij Rih klubcsapatában játszott.

 

A polgármester úr elmondta, hogy az ukrajnai háborús helyzet következtében az ország keleti régióiból fokozatosan áttevődnek nyugatabbra bizonyos ipari tevékenységek és ennek kapcsán a lakosság, valamint a sport is. A kárpátaljai régió így alaposan felértékelődött, vonzóvá vált.

A polgármester úr – lévén, hogy ő is a gyeplabda szerelmese – szeretné beindítani a gyeplabdát Perecsenyben. A gyeplabdának még a szovjet időkben voltak ebben a régióban hagyományai, de ez már több évtizede megszűnt. Gyakorlatilag mindent újra kell indítani.

 

Perecsenyben 80 gyerekkel, 10-14 éves korú lányokkal és fiúkkal, vegyesen kívánják elkezdeni a sportág alapjainak a lerakását. Egy helyi iskola diákjaival tették meg a kezdeti lépéseket. Van egy rossz állapotú kisméretű műfüves pályájuk, ahol már elkezdték megismertetni a gyerekeket a sportág alapjaival. A tornatermet most újítják fel, az átadás decemberben várható. Az iskola mellett lévő focipályát egy Németországból, Mannheim-ből behozott használt gyeplabda műfűvel kívánják hokipályává alakítani. A bontott tekercsek már ott állnak a most még füves futballpálya mellett, de remélik, hogy rövidesen le tudják rakni. Egy Kramatorszk-ból idetelepülő energetikai cég már beindított egy óriásberuházást, amely nemcsak két több 10 ezer m 2 -es csarnokból, hanem egy multifunkcionális sportkomplexumból is áll (kézilabda, kosárlabda, röplabda, teremgyeplabda és ritmikus gimnasztika sportágak részére).

 

Perecsenyben hosszú távon gondolkodnak. Kapcsolatokat keresnek más országok szövetségeivel együttműködésre közös tornák, edzőtáborozások formájában. Szakszövetségünk kifejezte, hogy teljesen nyitott a Perecsenyiekkel történő együttműködésre. Meghívtuk a Perecsenyieket a Budapesti februárban rendezendő terem Európa Bajnokságra. Magyar gyerekek ukrajnai táboroztatását egyelőre nem látjuk reálisnak, de mivel Perecseny-ből minden nyáron táboroznak Magyarországon diákok, szívesen tartanánk részükre edzéseket, szerveznénk edzőmérkőzéseket. Ezt köszönettel tudomásul vették. Tárgyi támogatásként ütőket, labdákat és gyerek kapusszerelést kértek.

 

A tárgyalást követően megnéztük a leendő gyeplabdás beruházások helyszínét, a már majdnem kész tornacsarnokot. Találkoztunk a bázis iskola igazgatójával is, aki beszéli nyelvünket.

 

Hazafelé jövet delegációnkat fogadta Bacskai József ungvári főkonzul, aki röviden ismertette az ukrajnai helyzetet és megköszönte, hogy a kapcsolat felvételi kezdeményezést Szakszövetségünk szívesen fogadta. A konzulátus részéről a kapcsolat kiteljesedését minden rendelkezésükre álló módon támogatják. Ezt a látogatásunk alatt is érezhettük, mert a kiutazáskor gépkocsink a záhonyi rendőrség őrzött területén volt és teljes diplomáciai védelem alatt utazhattunk a konzulátus autójával. Nem mintha bármi is érezhető lett volna abból, hogy egy háborút viselő országban jártunk. Kivéve azt, hogy a temetőkben sok sír felett leng az ukrán zászló, azt pedig tudjuk mit jelent.

 

Ezúton köszönjük Magyarország Külügyminisztériumának és az Ungvári Főkonzulátusnak utunk megszervezését és sikeres lebonyolítását.

 

 

Zsoldos András elnök