A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Negyedik lett az U18-as női válogatott
 2410
Mindhárom mérkőzését elvesztette a magyar női válogatott a Pozsonyi Olimpiai Reménységek tornáján, de hosszú idő után újra van magyar női válogatott. És ez a lényeg. Nyilatkozott portálunknak Ferenczi Zsolt edző.

Ferenczi Zsolt, edző: A felkészülés és a keretösszehívás első percétől fogva tudtuk, hogy idő és infrastruktúra arányosan egy szélsőségesen nehéz feladat áll előttünk, ezt pedig később a gyakorlat is igazolta. Azonban a torna mérlege mindenféleképpen pozitív és az eredményeket a megfelelő kontextusban kezelve egy rendkívül pozitív kép rajzolódik ki erről, az alakulóban lévő és gyakorlatilag nulla kilométeres, válogatottról.

Szlovákia - Magyarország 8-0A torna első napján mindjárt a házigazdákkal találkoztunk, akik elsősorban az agresszív letámadásban jeleskedtek. A játékuk koránt sem volt olyan kombinatív, mint amire számítottunk inkább erőből próbálták megoldani a helyzeteket. A mérkőzés tökéletes volt abból a szempontból, hogy a lányok átessenek a tűzkeresztségen egy olyan agresszív és kemény hokit játszó csapat ellen, amelyhez hasonlóval korábban még nem találkoztak. A mérkőzés végeredménye nem tükrözi a játék képét. Az első félidő 5-0-val zárult és szerencsés módon jól és látványosan kidolgozott helyzetből nem sikerült gólt szereznie az ellenfélnek. Mind az 5 találat egyéni technikai hibákból, rutintalanságból és a rossz helyzetfelismerésekből született. A felállt védelemmel szemben nem boldogultak a hazaiak. Ez a tendencia a második félidei 3-0 tanúbizonysága szerint pedig csak folytatódót. A lányok lassan felvették a ritmust, kezdték megszoknia pályát és az ellenfelet. Az egyéni hibák el-elmaradoztak és a védekezésünk is feljavult. Nincs 8-gól különbség a két csapat között, még akkor sem, ha a Szlovák válogatottban kiemelkedően sok túlkoros 20-év fölötti játékos játszik. A szlovákoktól ezt a válogatottat körülbelül 4 gól választja el jelen pillanatban.

 

Lengyelország - Magyarország 10-1A torna legkeményebb ellenfelével találkoztunk a második nap. A lengyel csapat technikailag és csapatjáték tekintetében is elkülönült a többitől. A feladat a lányok számára a tisztes helytállás volt, melyet maximálisan teljesítettek. A legmagasabb csoportban szereplő ellenfél teljesen más súlycsoportot képvisel. A mérkőzés első félidejének 4-0-ja jól mutatja, hogy egy jóval erősebb ellenfél ellen is tudtunk javítani a védekező játékon a második félidőben szerzett gól pedig azt is bizonyítja, hogy egy ilyen szélsőségesen nehéz mérkőzésen is tudott a csapat előrelépni egy adott játékelem tekintetében. A szlovákok ellen ritkán jártunk az ellenfél térfelén, a lengyelek elleni második félidőben azonban a feljavuló szélsőjáték eredményeképp ez többször is sikerült és egy büntetőből gólt is tudtunk szerezni. Azt gondolom, a győzelemmel felérő vereség kifejezés ebben az esetben tökéletesen helytálló, hiszen az egész csapat messze erőn felül teljesített a mérkőzés teljes ideje alatt, de különösen a második játékrészben. Egy lengyel válogatott elleni tisztes szereplést és gólszerzést bármelyik korosztályos, de akár a felnőtt válogatott is megirigyelné. Ez a fiatal csapat remekül helytállt élete első nagypályás megmérettetésén - először játszva valódi hokira alkalmas műfüves borításon -¬ egy a legmagasabb csoportban Hollandia és Németország ellen edződött válogatottal szemben.

 

Csehország – Magyarország 14-0Ellentmondásos módon, a harmadik napon született a legnagyobb arányú vereség, annak ellenére, hogy a csapat első félidei teljesítménye volt a legjobb a torna során. Sajnos erőben és kondícióban a lányok elfogytak a második félidőre, továbbá a bíró hathatós közreműködése sem segített a helyzetünkön. Minden esetre a 3-0-s első félidő, a későbbi torna győztes és szintén a legmagasabb osztályban szereplő cseh válogatott ellen, azt hiszem, hogy nem szorul bővebb magyarázatra és magáért beszél. A harmadik mérkőzésre a védekezés és a labdakihozatal is nagymértékben javult. Továbbá a lányok egyénileg is ezen a mérkőzésen nyújtották a legjobb teljesítményt, tanulva a korábbi hibákból. A csehek játéka a két korábbi ellenfél játékának elegyével jellemezhető. Hasonlóan szervezett kombinatív, mint a lengyeleké azonban jóval határozottabb és keményebb annál. A cseheknél is jellemzőek voltak a túlkoros játékosok ez azonban az első játékrészben nem igazán éreztette a hatását. Kimagasló kapusteljesítménnyel és szervezett védekezéssel sikerült mindössze három kapott góllal elhoznia félidőt ez pedig remek teljesítmény.

Mindhárom mérkőzés kapcsán ki kell emelni a csapat kornervédekezését. A három mérkőzés alatt mindössze két gólt kaptak büntető kornerből, holott ezek száma minden mérkőzésen meghaladta a 10-et, a csehek ellen pedig 15-nél is több kornert ítéltek a játékvezetők.

Összességében a tapasztalatok a válogatottal, a csapat játékával és az egész közösséggel kapcsoltban rendkívül pozitívak. Úgy gondolom, hogy a kezdeti célkitűzéseket a jelenleg rendelkezésünkre álló infrastruktúra és idő arányában maximálisan sikerült elérni és a csapatot sikerült összekovácsolni. A válogatott, ez a hangsúlyozom rendkívül fiatal és tapasztalatlan gárda, tisztességgel helyt állt és folyamatosan javuló teljesítményt nyújtva megtette az első lépéseket és lefektette az alapokat a későbbi munka számára. Ebben a keretben rengeteg lehetőség és perspektíva van, és ha a körülmények az akarat az idő és az erőforrások is rendelkezésre állnak jó eredményeket érhetnek el hosszútávon. Ha megfelelően szeretnénk értékelni és a helyén kezelni az eredményeket érdemes a csapat első félidei eredményeire koncentrálni, akkor kaphatunk objektív képet a tornáról és a csapat valódi teljesítményéről ez pedig véleményem szerint kifejezetten pozitív. Megtettük az első lépéseket. Először meg kell tanulnunk járni, aztán futni és így tovább. Hatalmas út áll a csapat a vezetők és az válogatott stáb előtt is, de megtettük ezeket a kezdeti lépéseket és hosszú idő után újra Van magyar Női Gyeplabda Válogatott.

Előzmények

2016.04.29: Április 29. és május 1. között az U18-as női válogatott Szlovákiába utazik, a Pozsonyban megrendezésre kerülő Olimpiai Reménységek Tornájára. A házigazda Szlovákiával, valamint Lengyelországgal és Csehországgal játszik majd.

Az alkalom és a torna több szempontból is különös jelentőséggel bír. Az elmúlt években ugyanis rendkívül ritkán fordult elő, hogy korosztályos válogatott nemzetközi megmérettetésen vegyen részt. Női válogatott pedig ilyen eseményen az elmúlt évtizedben biztosan nem szerepelt. A tornán résztvevő csapat rendkívül fiatal és már önmagában is nagy szó, hogy hosszú évek után sikerült korosztályos női válogatottat kiállítani, ráadásul induláskor a keretben több mint 20 játékos szerepelt, így a 16-főre szűkített keret is jól mutatja, hogy jelentős előrelépés tapasztalható a női hokiban az elmúlt időszakhoz képest. Ez pedig mindenképp örömteli fejlemény.

A lányokra minden bizonnyal komoly megmérettetés vár, mivel az ellenfelek közül a lengyel és a cseh válogatott is magasabb csoportokban szerepel, és rutinos játékosokból áll. A válogatott egy hét alkalomból álló felkészülési sorozaton és összetartáson van túl, melyet az MGYSZ Tehetséggondozó programjának keretében sikerült megszervezni. A mérkőzéseken a cél a tisztes helytállás és a csapat éles helyzetben való összekovácsolása. Egy olyan út első állomása lehet ez, mely a hazai női hoki további jelentős fejlődéséhez vezethet. A csapat felkészítésében részt vettek: Szendrei Péter, Szendrei Áron, Bakk Nikoletta, Álló Marcell, Ferenczi Zsolt.

Az utazó keret:

Kapusok: Soós Judit (Gerjen), Bálint Andrea (BKGDSE-FASOR)

Mezőnyjátékosok: Fekete Réka, Hennel Georgina, Gerényi Kincső, Tóth Délia, Szalisznyó Henrietta, Regős Luca, Béres Katalin (SZLG-DSE), Tóth Zsuzsanna, Domokos Zsófia, Fehér Anna, Felföldi Anna, Orbók Réka (BKGDSE-FASOR), Takács Regina, Szabó Nóra (Gerjen)