A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Magyar tini a világ kapujában
 953
Nyilván sokan ismeritek Losonci Fülöpöt. Portálunk interjút készített a bécsi SV Arminen (2021. szeptember 1-től a német bajnok és EHL győztes Harvestehuder THC) játékosával, mert Fülöp olyan eredményeket ért (ér) el, amiről itthon jópáran csak álmodozunk (idősebbek csak álmodoztak): például osztrák bajnok, U18-as Eb (B csoport) aranyérem és az Eb gólkirálya, felnőtt Eb (B csoport) aranyérem.

hockey.hu :: Először is gratulálok az elért eredményekhez! Nem tudok olyan magyar játékosról, aki akár csak hasonlóval büszkélkedhetne. Mesélj nekünk az U18-as és a felnőtt Eb-n elért sikerekről!

Losonci Fülöp Először is köszönöm szépen gratulációkat és köszönöm, hogy gondoltatok rám. Igazából mind a két esemény elképesztő élmény volt, de ha választanom kéne, akkor talán az U18-as Eb ami számomra emlékezetesebbre sikerült. Hazai pályán, saját közönség előtt játszani nagyon különleges érzés volt főleg, amikor tudom, hogy a barátaim és a szüleim is ott állnak a pálya szélén és szurkolnak nekünk. A győztes döntő után odaszaladni szüleimhez és a nyakukba ugrani, életem egyik legmeghatóbb pillanata volt. A felkészülés mind a két tornára nagyon komoly volt. Júniusban végig heti 6-7 edzés volt, hétvégénként pedig felkészülési meccsek különböző országok korosztályos válogatottjai ellen. A bécsi Eb előtt egy 36 fős keretünk volt, ebből lett az a 18 játékos kiválasztva, akik utána az Eb-én is játszottak. A csapat az egész felkészülés során nagyon jó hangulatban edzett és játszott is, és szerintem pont emiatt tudtuk megnyerni a tornát. Ezután volt 5 nap szünetünk, majd az egyik U18-as csapattársammal már kezdtük is a felkészülést a felnőtt válogatottal. Ezután indultunk Lengyelországba, ahol nehézkesen indult a torna, de az első elveszített meccs után helyre raktuk magunkat, és minden meccset megnyerve egy hónapon belül kétszeres B Európa bajnoknak mondhattam magamat. Eddig még soha nem nyerte meg az osztrák válogatott a B osztályt, úgyhogy még nagyobb volt az öröm.

 

hockey.hu : Tinédzserként kikerültél Ausztriába, nem lehetett könnyű. Hogyan bírtad egyedül, a család nélkül? Nyelvi gondjaid gondolom nincsenek…

Losonci Fülöp Őszintén mondva nem nagyon emlékszem már rá milyen érzés volt 14 évesen elköltözni otthonról, de azt tudom, hogy az első két nap után elég simán belejöttem az egyedül létbe, és a sok segítséggel, amit kaptam a csapattól ez így még egyszerűbb is volt.  Szüleim természetes jöttek szinte minden hétvégén, és így nem is volt olyan nehéz az élet. A német nyelvvel is csak igazából az elején küzdöttem, főleg az iskolában, mivel ott mások voltak az elvárások, de az első év után és a sok támogatás után már avval sem volt komoly problémám.

hockey.hu : Úgy tudom, hogy átigazoltál a német Harvestehuder THC csapatába. Ausztria is „nehéz terep” lehetett, de a német bajnokság a világ egyik legkeményebb bajnoksága. Profi leszel?

Losonci Fülöp Igen, igaz. Idén tavasszal kerestek meg két német csapattól is, mind a két Bundesliga I. -es csapatnál voltam próbajátékon is, végül mindent mérlegelve eldöntöttük, hogy szeptembertől Hamburgban fogom folytatni a pályafutásomat. Így kerültem a HTHC-hoz. Itt is nagyon kedvesen fogadott a csapat és hamar be is kerültem a keretbe. A csapattársaim a világ minden részéről jöttek, van dél-afrikai, angol, új-zélandi, osztrák, és most már magyar is. A bajnokság valóban a világ egyik legerősebbje, és így még nagyobb megtiszteltetés számomra, hogy részese lehetek. Idáig minden meccsen játszhattam, első tornámon 2. lettünk a Német Ligakupában. Szerződtetett játékos vagyok, úgyhogy igen, már profi sportoló vagyok.

hockey.hu : Mesélj az edzésekről? Gondolom ég és föld a különbség a magyar hoki-viszonyokhoz képest…

Losonci Fülöp Számomra talán pont az edzés volt az egyik legnagyobb meglepetés. Igazából ugyanannyi edzésem van, mint amennyi Bécsben volt, de itt sokkal intenzívebb egy edzés, és mindig minimum 20 emberrel edzünk, itt tényleg úgy kell edzeni, hogy be akarsz kerülni a következő meccs keretébe. Itt még kevésbé van „bérlet” az első csapatba, bár azért egy többszörös olimpia bajnoknak nem kell izgulnia, hogy hol fog játszani. Nagyon sok meccsszituációs gyakorlat van. Semmi passzolgatós vagy kapura lövős feladatot nem csináltunk az elmúlt 3 hétben. Magyarországhoz képest természetesen még egy óriási különbség a pálya, vagy inkább a pályák. A csapatnak itt 3 vizes műfüves pályája van, és ez így nagyon segíti az utánpótlást is, akik egy saját pályán edzhetnek.

hockey.hu : Hány emberből áll egy EHL hokicsapat stábja? Milyen posztok vannak? Milyen „kütyüket” vetnek be a meccseken és az elemzéseken? Hogyan készültök fel egy EHL meccsre?

Losonci Fülöp A csapatnak két főedzője, egy atlétika edzője és egy masszőr/orvosa van, akik minden meccsen ott vannak. Ezen kívül minden hazai meccsen ott vannak a tartalékjátékosok is, akik videózzák a meccseket és mindenben segítik a csapatot. Minden meccs két kamerával van véve a későbbi elemzés miatt, és miután az edzők kiválasztották a megfelelő jeleneteket, együtt megnézzük őket, megbeszéljük a látottakat az edzések előtt, utána pedig a következő ellenfelünkről is megnézünk pár jelenetet/meccs szituációt. Jelenleg nem tudok sokat az EHL felkészülésről mondani, mivel a csapat tavaly ,,csak,, az ötödik helyett tudta elérni a bajnokságban, így idén nem fogunk játszani, de az eddig tapasztaltak alapján arra is - mint minden meccsre - hasonló terv alapján készülnénk.

Köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk!