A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Ügyes bajos dolgaink és a COVID
 648
Az elmúlt hetekben több kérdés is érkezett szerkesztőségünkhöz, különböző témákban, melyekkel kapcsolatban a Szakszövetség elnökségéhez és Versenybizottságához fordultunk. A kérdések a szakági, illetve utánpótlás válogatottak Európa-bajnokságoktól való visszalépését, a klub visszalépések nyomán május 9.-én befejeződő férfi, illetve a 30-án záruló, szintén csonka, női bajnokság utáni terveket érintették. Továbbá a Szakszövetség kényszerű székhelyváltásának oka felől érdeklődtek. Az alábbi válaszok érkeztek.

A szakági és utánpótlás válogatottak visszaléptetései mögött specifikusak okok is vannak, azonban minden esetben az elmúlt év járványos időszakaihoz, valamint a jelenlegi járványhelyzethez és a támogatásaink folyósításáért felelős EMMI, sportkormányzatához köthetők. A fő indokok a forráshiány, a korlátozások miatti tervezhetetlenség, a csonka bajnokságok, mely tényezőkről részletesen szó esik majd, a szakmai beszámolók révén, a rövidesen kihirdetésre kerülő Szakszövetségi Éves Közgyűlésen.

Zsoldos András szakmai alelnök kérdésünkre elmondta: „ A sportállamtitkárság az idei évben kategorikusan kijelentette, hogy semmilyen (szó szerint így: semmilyen) utazással kapcsolatos részvételt nem támogat, sőt kifejezetten nem javasol. Az Eb felkészülésre és az azon való sikeres szereplésre kifejezetten alapos szakmai, pénzügyi terveket kapott az elnökség a válogatottak vezetőitől. Ezek megvalósítása a jelenlegi helyzetben teljesen irreális. Így az elnökség a visszalépésekről döntött, bár az sem biztos, hogy egyáltalán meg fogják rendezni az eseményeket.

A májusban lezáruló bajnokságok utáni időszakra nézve így nyilatkozott: „ Bajnokságokat tervezünk őszre is, mint tavaszra is terveztünk, csak a COVID miatt volt csapat, aki visszalépett, a női bajnokságban is. Nagyon nehéz ez az online sportágszervezés, mely a bizonytalanságok miatt komoly feladat elé állítja a csekély számú, lényegében társadalmi munkában és a szabadidejében tevékenykedő adminisztrációt. Amint lehetséges, egyesületeinkkel együttműködésben, az elmúlt időszakban elhunyt Nagyjainkról megemlékezve emléktornák megrendezését tervezzük. Bízunk benne, hogy a részletek kidolgozására, vagy legalább a szervezési folyamat megkezdésére lesz módunk a soron következő közgyűlésen. Az elnökség prioritásként kezeli a kérdést, hogy akarnak-e a játékosok játszani és összejön-e legalább 5-5 férfi és női csapat őszre. Az egyértelmű szándék és játékra való hajlandóság fontos összetevője a versenyszervezésnek a mindenkori korlátozások mellett. Ha nincs meg a játékra való hajlandóság a tagegyesületek részéről rendkívül nehéz versenyt szervezni.

A Szakszövetség székhelyváltásával kapcsolatban Ferenczi Ferenc alelnök a következőket mondta el: „ A költözéssel kapcsolatban a rövid és szomorú ok, hogy 28 év után, február 28-án, váratlanul felmondott a Szakszövetségnek helyet biztosító TelegraM Kft-nek a társasház (ahol az MYGSZ irodai is működött) és 60 nap alatt ki kellett költöznünk. Mivel a kiköltözés része, hogy a bérleménybe bejelentett céget, intézményt is ki kell jelenteni, ezért nem volt más választás, mint hozni magunkkal az MGYSZ-t is. Az új telephelyről már megvan a befogadó nyilatkozat és természetesen a költözés is le lett bonyolítva. A bútorok, irattár és a relikviák költöztetése, valamint a helység kialakítása rendben lezajlott. Az elrendezés hasonlít a régihez. Az új feltételek szerintem alkalmasak a Szövetség céljaira. Remélem rövidesen minden érdeklődő megláthatja.


A cikkben érintett kérdésekkel kapcsolatban bővebb tájékoztatás az MGYSZ 2021-évi közgyűlésén várható, melynek időpontját természetesen közzé tesszük, ahogyan a korábbi években is.