A keresés a cikk rovatnevében, címében, szerzőjének nevében, az absztraktjátban és a szövegében történik.

Békés Húsvéti Ünnepeket!
 931
Az angol The Hockey Museum írásával kíván mindenkinek Kellemes és Békés Húsvéti Ünnepeket a Magyar Gyeplabda Szakszövetség és a Magyar Öregfiúk Válogatott!

Húsvéti Tornák

Sokan nem tudják, még a gyeplabda iránt aktívan érdeklődő, fanatikus hoki szeretők között sem, hogy a brit, angolszász világban a gyeplabdatornák, gyeplabdás fesztiválok a húsvéti tradíció fontos részét képezik, már a 20 század kezdete óta. Üdítő módja volt ez a múltban csakúgy, mint napjainkban, a téli, kevésbé aktív szezon búcsúztatásának.

Külön férfi és női tornákat rendeztek, de jellemzőek voltak a vegyes és a korosztályokat tekintve kevert események is. Ezeket a fesztiválokat többségében a húsvéti hétvégén rendezik, de minden körülmények között az első melegebb hónapokra esnek. A 20. század korábbi időszakában, amikor a játék még hagyományosan valódi füves borításon zajlott a versenyeket leggyakrabban a helyi krikett klub pályáján rendezték. Ebben az időszakban még hagyományosan nem kezdődtek el a tavaszi krikett szezon mérkőzései, így a két sportág nem ütközött egymással és mivel a krikett egyesületek klubházai remek környezetet szolgáltattak a tavaszi mulatságokhoz, jó alkalom kínálkozott kicsiknek és nagyoknak, hogy végre kezükbe vehessék és leporolhassák a téli hideg hónapokban bepókhálósodott ütőket. Bizonyos régiókban a kora őszi, szüreti jellegű események is felbukkantak, hogy a nyári szünet után újra mozgásba lendülhessenek a játék fanatikusai.

 

Voltak kifejezett klubcsapatok számára kiírt versenyek, melyek komoly szakmai színvonalat képviseltek és nagy tömegeket vonzottak. Bizonyos események olyan népszerűségnek örvendtek, hogy az egyes nemzeti válogatottak figyelmét is felkeltették, akik ez esetben álnéven vettek részt a tornákon. Ott voltak ugyanakkor a „fesztivál csapatok”, „buli egyesületek is”, mely elnevezések kifejezetten ezek miatt a versenyek miatt alakultak ki és azokat a társaságokat, csapatokat illették velük, akik kifejezetten ezekre a húsvéti tornákra álltak össze. A rendezvények népszerűsége csak nőtt és nőtt, lassan pedig átterjedtek a kontinentális Európában. Megjelentek Spanyolországban, Hollandiában és Belgiumban is. Ausztriában a mai napig komoly hagyománnyal rendelkeznek, és nemzetközi népszerűségnek örvendenek a húsvéti fesztivál tornák. A teljesség igénye nélkül az ismertebb brit húsvéti gyeplabda fesztiválok helyszínei alább olvashatók. Az egyezés pedig nem véletlen, jó néhány mai nagy és ismert zenei fesztivál neve is szerepel a helyszínek között. A gyeplabdás események fontos szerepet játszottak az adott helyszínek későbbi, nemzetközi népszerűségének kialakításában.

Barnstaple, Birmingham Muncipal, Blackpool, Bournemouth, Canterbury, Cardiff, Chelmsford Plum Clacton, Edinburgh, Folkestone, Fort Dunlop, Glastonbury, Guernsey, Islanders (Portsmouth) Isle of Man, Jersey, Leamington, Llandudno, Lowestoft, Motorways (Birmingham), Medway, Newquay, Northern, N.P.L., Old Silhilians, Pelicans, Penguins (Worthing), Penzance, Pickwick, Sonning, Southampton, Southgate, Spalding, Thames (Staines), Thanet, Torbay, Wayfarers (New Forest), Weston Super Mare, Weymouth, Worthing


[A szerk. megjegyzése]

Nemcsak az angolszász országokban van jelentős múltja a Húsvéti Gyeplabda Tornáknak, hanem Magyországon is. Az Építők Hockey Club a 80-as évek végétől a 90-es évek elejéig minden évben megrendezte a Nemzetközi Húsvéti Tornáját, melyen 4 külföldi csapat vett részt. Tudtommal 11 ilyen torna volt, az utolsó 1993-ban.